Kategorier
- Bakeartikler
- Kornmølle og tilbehør
- Pizzaovner og tilbehør
- Korn og ingredienser
- Annet kjøkkenutstyr
- Oppskrifter
- Julekake med surdeig
- Mitt Go-To lunsjbrød!
- Verdens enkleste brød
- Kanelboller med surdeig
- Surdeigshorn
- Ciabatta
- Lag din egen surdeig
- Scoopstykker
- Surdeigsfocaccia
- Dansk Rugbrød med surdeig
- Loff med chili og oliven
- Pizza med surdeig? Såklart!
- Eplekake med surdeig
- Pølse/hamburgerbrød laget på surdeig
- Surdeigsbaguetter med honning
- Surdeigsknekkebrød med kli
- Slumperøre til pannekaker
- Tortillalefser med nymalt Landhvete
- Grov pasta ved bruk av kornmølle
- Kefirbrød med siktet landhvete
- Surdeigsbrød med frø
- Knekkebrød med surdeig
- Tips og triks
- Surdeigsbaking for nybegynnere
- Ord og uttrykk i bakingen
- Ta vare på din surdeigstarter
- Klargjøre surdeigen til bakst
- Surdeig - Hva er det egentlig?
- Utbaking
- Hvilken kornmølle passer deg?
- Hva kan males i Mockmill?
- Vask og rens av Mockmill
- Snitteknivens underverker
- Hvorfor male ditt eget mel?
- Bakers percentage
- Er brødet ferdigstekt?
- Rengjøring av hevekurver
- Er surdeigsbrød sunnere?
Tid og tålmodighet
En fleksibel tilnærming til bakingen gir også resultater.
Tålmodighet i surdeigsbaking handler ikke om å sette hele livet på vent, men om å forstå og utnytte tiden deigen tar for å jobbe av seg selv. Dette kan overraskende nok passe godt inn i en travel hverdag. Ved at man bruker lang tid på hevingen, så vil deigen utvikle seg både i tekstur og smak.
Som med alle andre ingredienser, kan en deig få for mye "tid/tålmodighet". Får en deig for mye tid, vil deigen overheves, da vil strukturen i deigen falle sammen og du vil merke at deigen er vanskeligere å jobbe med. Utifra smak og tekstur, så vil en overhevet deig gi bedre bakst enn en underhevet deig. Et tips kan være å overheve deigen og deretter jobbe seg nedover på hevetid, til du er fornøyd med resultatet, da vil du i samme prosess lære deg å kjenne deigen.
Deigen jobber mens du jobber:
- En av de største fordelene med surdeigsbaking er at mye av tiden er "hands-off". Når deigen gjennomgår lange fermenterings- og hevingsprosesser, krever den lite aktiv innsats fra din side. Dette betyr at du kan tilpasse bakingen rundt din daglige rutine.
Fleksibilitet i planlegging:
- Du kan justere surdeigsprosessene til å passe med din tidsplan. For eksempel kan du starte fermenteringsprosessen en kveld og fortsette med neste trinn neste morgen eller etter arbeid. Mange oppskrifter lærer man seg å tilpasse etter man har fått tilpasset heving og tidsbehov utifra hverdagen i hjemmet.
Gleden ved gradvis utvikling:
- Å observere hvordan deigen utvikler seg over tid, kan være en givende og nesten zen-lignende opplevelse. Det gir deg muligheten til å ta en pause fra hverdagens stress og beundre de små forandringene som skjer nesten umerkelig.
Bruk av kjøleskapet:
- Kjøleskapet er en fantastisk hjelper i surdeigsbaking. Langsom kald fermentering kan gi deg mer kontroll over tidspunktet for baking og utvikler ofte dypere smaker i baksten. Kjøleskapet tar deigen ned til en temperatur som gir deg muligheten til å forlenge heveprosessen og utsette stekingen til det passer deg.
Tålmodighet:
- Dette er den ingrediensen de fleste glemmer når de baker. Tålmodighet er en viktig ingrediens i alle bakverk, som vil gi helt andre resultater enn hvis du ikke har dette i baksten.
- Tålmodighet lærer deg ikke bare å vente, men også å forstå og verdsette den naturlige prosessen. Dette fører til en mer intuitiv forståelse av surdeigsbaking og gir deg ferdigheter som du kan anvende for å lage konsekvent gode baksten.
Ved å tilnærme seg surdeigsbaking med en fleksibel og avslappet holdning, kan det enkelt integreres i selv den travleste hverdagen. Det er ikke bare en aktivitet, men en hyggelig og beroligende del av din daglige rutine.