Kategorier
- Bakeartikler
- Kornmølle og tilbehør
- Pizzaovner og tilbehør
- Korn og ingredienser
- Annet kjøkkenutstyr
- Oppskrifter
- Mitt Go-To lunsjbrød!
- Verdens enkleste brød
- Ciabatta
- Lag din egen surdeig
- Scoopstykker
- Surdeigsfocaccia
- Dansk Rugbrød med surdeig
- Loff med chili og oliven
- Pizza med surdeig? Såklart!
- Eplekake med surdeig
- Pølse/hamburgerbrød laget på surdeig
- Surdeigsbaguetter med honning
- Surdeigsknekkebrød med kli
- Slumperøre til pannekaker
- Tortillalefser med nymalt Landhvete
- Grov pasta ved bruk av kornmølle
- Kefirbrød med siktet landhvete
- Surdeigsbrød med frø
- Knekkebrød med surdeig
- Tips og triks
Ta vare på din surdeigstarter
Når man snakker om mating av surdeig, er det så enkelt som å gi den vann og mel. Dette er maten som surdeigen lever på.
Bruk vekt når du mater for å vite at det passer med oppskriftene du skal bruke.
Dette er noen enkle tips for å beholde en frisk og syrlig starter.
-
Mat aldri med mindre enn mengde surdeig du har. Eksempel: Har du 30g surdeig, ikke gi den mindre enn 30g vann og 30g mel. Så minimum blandingsforhold vil da bli 1:1:1.
-
Hvis du baker ofte kan du ha den i romtemperatur, men hvis du baker en til to ganger i uken kan det være lurt å bruke kjøleskap.
-
Oppbevarer du surdeigen i romtemperatur, vil den ha mat en gang om dagen. Dette går fint om du baker hver dag, men hvis ikke så vil det bli vanskelig å opprettholde den med mengde mat.
-
Oppbevarer du surdeigen i kjøleskapet, vil den ha mat ca 1 gang i uken, men den kan tåle mer. Har du planer om å bake, kan du ta frem surdeigen fra kjøleskapet dagen før og gi den nok mat ifht hva du skal bruke i oppskriften.
Det finnes flere forskjellige metoder å ta vare på sin surdeigstarter. Noen har en base som man tar en bit fra og mater opp, mens andre mater direkte i beholderen som man oppbevarer den i.