Utbaking

Det er uttalige metoder å bake ut brød på, men det er noen triks som kan forenkle prosessen for deg. Dette er en av metodene vi bruker, og det gir et kjemperesultat!

Her kommer det tre gode tips til utbaking som kan hjelpe deg i riktig retning mot en mindre klissete opplevelse

 1.  Bruk bakeskrape som en del av utbakingen, dette gjør at du enklere kan bevege på deigen uten at den klistrer seg til hendene dine.
 2.  Bruk vann på overflate og hender når du skal dele opp deigen til emner og "forforme" deigen.
 3.  Ved å forforme(pre-shape) emnene dine, vil det gjøre at glutenet slapper av igjen før siste forming og gjør deigen mer tøyelig og håndterbar. Dette forenkler siste forming.

Etter du har veltet deigen utover benken, er det lurt å ha bakeskrape og vekt klart. Dette for at du skal kunne dele opp deigen i ønskede emner, hvis brødene skal stekes sammen er det lurt å tenke på at brødstørrelsen skal være relativt lik. Etter du har fått delt opp i ønsket størrelse på emnene er det å sette i gang med forforming.

Forforming(Pre-shape)

Forforming(Pre-shape) er prosessen du gjør etter oppdeling, dette for å forme brødet i ca formen du vil at den skal i sluttresultatet. Ved at du gjør dette vil du la glutenet få slappe av igjen etter du har stresset det med oppdeling. Når glutenet er stresset, vil det ikke la seg strekke så langt som et glutennettverk som er avslappet. Dette merker du fort om du jobber mye med deigen og deretter prøve å finforme. 

Forformingen som vi bruker er å lage runde emner av de oppdelte stykkene. Dette kan du bruke en bakeskrape for å oppnå et godt resultat. Ved hjelp av friksjonen mellom deigen og benkeplaten, kan du strekke overflaten av emnet ditt ved å dra bakeskrapen lang benkeplaten og deigen. Etterhvert som du gjentar denne prosessen samtidig som du dreier noe på emnet for å komme rundt hele vil du få en rund form.

Siste forming(Final shape)

Utbakingen skal forme brødet og skape en godt strekt overflate som blir skorpa til brødet. 

Nå som deigen har fått hvile i 10-20 minutter vil du se at den har sunket litt utover og glutenet er ikke like stresset. Strø over litt mel på emnene og finn frem bakeskrapen. 

Bruk bakeskrapen til å løfte opp deigen og snu den med melsiden ned.

  1. Strekk den litt utover i alle kanter, og brett nederst kanten 1/4 del inn over mot midten. 
  2. Brett høyre og venstre side inn over midten og over hverandre. Trykk deigen/skjøtene litt ned i hverandre så det fester seg.
  3. Ta tak i midten av toppen og brett nedover for festing.
  4. Du vil nå få to "ører" på brødet som du skal begynne å flette fra toppen og nedover til bunnen.
  5. Fortsett flettingen til du har kommet nesten nederst på brødet 
  6. Rull brødet over seg selv og den er klar til å legges i hevekurv.
  7. Legges med fin overflate ned i hevekurv - den fine overflaten vil komme opp når du skal steke brødet