Kjernetemperatur brød

Er brødet ferdigstekt?

Når man finner en oppsrkift på nett, og det står “stekes i 30 minutter på 220°c” – er du egentlig sikker på at det er ferdigstekt i din ovn? 

Det finnes noen enkle triks for å bli litt klokere på stekingen. 

Man kan bruke den klassiske banke på undersiden for å høre om det er gjennomstekt, men hva skal du egentlig høre etter? Det skal være en hul lyd som du etterhvert kjenner igjen etter mange stekte brød, men dette fungerer ikke like lett på et brød som du for eksempel har i form eller dine første stekte brød.

Bruk et steketermometer! Et ferdigstekt brød skal ha kjernetemperatur i ovnen som er over 96°c. Dette er en super metode for alle å få et riktig svar, og her har du faktisk en fasit om hvordan innsiden av brødet er.

Når du tror brødet nærmer seg ferdigstekt, kan du enkelt åpne opp ovnen og stikke inn termometeret. Er det over 96°c så kan du ta ut brødet, er det derimot under 96°c, kan du enkelt nappe ut termometeret igjen og fortsette stekeprosessen. Du slipper usikkerheten og vil få bedre resultat når du bruker nye oppskrifter eller ovner. Alle ovner oppfører seg forskjellig, men har du et termometer så kan du eliminere noe av usikkerheten.

Det kan være enkelte ting som kan ha innvirkning på om brødet virker ferdigstekt eller ikke, men har du en aktiv starter og brødet har fått nok hevetid, så vil dette være en indikator du kan stole på.

Når brødet er ferdigstekt, er det også viktig at du lar brødet kjøle seg ned til romtemperatur før du skjærer i det. Dette gjør du for å unngå at fuktigheten i det varme brødet skal slippes ut, og at brødet vil holde seg ferskt mye lengre. 

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv