Tre gode tips til utbaking av brød

Det finnes utallige metoder for å bake ut brød, men noen triks kan forenkle prosessen for deg. Her er tre gode tips til utbaking som kan hjelpe deg i riktig retning mot en mindre klissete opplevelse og et kjemperesultat!

1. Bruk bakeskrape

En bakeskrape er et nyttig verktøy som hjelper deg med å bevege deigen uten at den klistrer seg til hendene dine.

2. Bruk vann på overflate og hender

Når du skal dele opp deigen til emner og forforme den, bruk vann på overflaten og hendene for å unngå at deigen klistrer seg.

3. Forforme emnene

Forforming (pre-shape) gjør at glutenet slapper av igjen før siste forming, noe som gjør deigen mer tøyelig og håndterbar. Dette forenkler den siste formingen.

Steg for steg: Fra deig til ferdig brød

Forberede deigen

Etter du har veltet deigen utover benken, ha bakeskrape og vekt klart. Del opp deigen i ønskede emner. Hvis brødene skal stekes sammen, sørg for at brødstørrelsen er relativt lik.

Forforming (Pre-shape)

Forforming er prosessen du gjør etter oppdeling, for å gi brødet en omtrentlig form som sluttresultatet. Dette gir glutenet tid til å slappe av etter stresset fra oppdelingen.

  1. Lag Runde Emner: Bruk en bakeskrape for å forme runde emner. Ved hjelp av friksjon mellom deigen og benkeplaten, strekk overflaten av emnet ved å dra bakeskrapen langs benkeplaten og deigen. Gjenta prosessen mens du dreier emnet for å få en rund form.
  2. Se Video for Eksempel: Se Forforming Video
Utbaking – forforming

Siste forming (Final Shape)

Utbakingen skal forme brødet og skape en godt strekt overflate som blir skorpa til brødet.

  1. Hvile og Forberedelse: Etter 10-20 minutters hvile vil deigen ha sunket litt utover og glutenet er mer avslappet. Strø litt mel på emnene og bruk bakeskrapen til å løfte og snu deigen med melsiden ned.
  2. Strekk og Brett:
    • Strekk deigen litt utover i alle kanter.
    • Brett nederste kanten 1/4 del inn mot midten.
    • Brett høyre og venstre side inn over midten og over hverandre. Trykk skjøtene ned i hverandre for å feste.
  3. Fletting og Rulling:
    • Ta tak i midten av toppen og brett nedover for festing.
    • Flett fra toppen og nedover til bunnen.
    • Rull brødet over seg selv og legg det i hevekurv med fin overflate ned.
  4. Se Video for Eksempel: Se Siste Forming Video
Utbaking – siste forming

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv