I Bakselv.no sine oppskrifter står det at man trenger X gram surdeig for å bake, og hvordan får man denne mengden? Nedenfor vil du få info om hvordan du kan gjøre deg klar til bakst. I tillegg er det bilder og timelapse av surdeigen på bunn av siden.
For å klargjøre seg til en oppskrift med dette, gjør vi det på denne metoden:
Slik gjør vi dagen før baking, ca 12-24t før bakst
Vi har 30-40g surdeig stående, og denne blander vi ut med det vi trenger av surdeig. Står det at vi trenger 300g surdeig i oppskriften, så deler vi 300g på 2 og vi får svaret på mengde mel og vann. Så i dette tilfellet vil det være:
30g(surdeig) + 150g(mel) + 150g(vann) = 330g surdeig
Da vil du ha 330g surdeig tilgjengelig dagen etter og etter bakst vil du sitte igjen med de resterende 30g du hadde fra før. Dette er metoden vi bruker for å klargjøre surdeigen til baking.
Skal du bake på nytt dagen etter, kan du mate den direkte med det du trenger eller gi den litt mat og sette den i kjøleskapet.
Når er den bakeklar etter mating?
Det er mange svar på når man skal bruke surdeigstarteren etter mating. Det er ikke nødvendigvis at man må bake med surdeigen når den er på topp, men det er en enkel regel å forholde seg til hvis man har tid. Jeg baker oftere med surdeigen etter den har vært på topp og gått ned igjen.
En enkel metode for å vite om starteren vokser etter mating, er å bruke gjennomsiktig sylindret glass, og merke glasset med en strikk eller lignende der den startet. Skal du blande ut en større mengde i en bolle, kan du ha en liten klump i en liten sylinder ved siden av, som du har merket.
Temperatur spiller en viktig rolle om hvor fort ting går med surdeigstarteren. Oppbevarer du den i kjøleskapet vil den jobbe veldig tregt og kan holde seg lenge på maten den har fått. Oppbevarer du den i romtemperatur på over 20°c vil du legge merke til at den skyter fart ifht i kjøleskap, og øker du temperaturen til nærmere 27-30°c vil du se den jobbe enda raskere.
Å vite nøyaktig når en allerede aktiv surdeigstarter er klar til baking etter mating kan være avgjørende for å oppnå det beste resultatet i baksten. Her er noen tegn og tips for å hjelpe deg å identifisere dette:
- Dobbel i størrelse: Etter at du har matet starteren, kan den doble seg i størrelse innen 12 timer. Dette er et tegn på at surdeigen er aktiv og klar til å heve brødet, men igjen temperaturavhengig.
- Bobler: En klar starter vil være full av små bobler, både på overflaten og gjennom hele massen. Dette indikerer aktiv fermentering.
- Flytetesten: Dette er en populær metode blant hobbybakere. Ta en liten skje med starter og legg den i et glass med vann. Hvis den flyter, er den klar til baking. Dette er så enkelt som at den har dannet nok gass som glutenet har fanget og den vil flyte på vann. En starter kan være over stadiet hvor den holder på gassen og vil synke, men den kan fortsatt være fin å bake med.
- Lukt: En klar surdeigstarter vil ha en frisk, syrlig lukt.
- Konsistens: Starteren bør ha en elastisk og seig konsistens, men fortsatt rennende. Dette kommer veldig ann på type starter, og mer rettet mot en hvetestarter enn feks rug.
- Tidspunkt: Etter flere runder med bakst, så lærer man seg å kjenne hvordan starteren oppfører seg gjennom tiden. De fleste startere er klare for baking 8-12 timer etter mating, avhengig av romtemperatur og styrken på starteren.
På bildene nedenfor finner du antall timer etter mating og hvordan den har oppført seg, jeg ville brukt den i bakst fra 12t etter mating og faktisk opp 48t(ingen bilde av 48t etter mating).
Tusen takk. Dette var en fin veileder. Da får jeg håpe jeg får det til.
Mvh Anne Nordli