Mellomgrovt grytebrød

Mellomgrovt Grytebrød med surdeig

Et enkelt surdeigsbrød i gryte.

Grytebrød med surdeig er en av de mest takknemlige måtene å bake på: få ingredienser, lite innsats – og et imponerende resultat. Surdeigen sørger for dybde i smaken, og gryten gir perfekt varmefordeling og sprø, gyllen skorpe hver gang.

Dette brødet passer til alt fra frokost og pålegg, til supper og gryter. Og det beste? Du trenger ikke å være ekspert for å lykkes.


Ingredienser

  • 350 g hvetemel
  • 150 g sammalt mel
  • 100 g aktiv surdeigsstarter
  • 335 g vann
  • 10 g salt

Slik lager du mellomgrovt grytebrød med surdeig

1. Bland deigen

Rør sammen vann og surdeig i en stor bolle. Tilsett mel og salt, og bland til alt er godt kombinert. Deigen kan være noe klissete, men dette vil bedre seg utover i hevetiden og glutenoppbyggingen

2. Autolyse (valgfritt, men anbefalt)

La deigen hvile i 30–45 minutter før du elter eller gjør strekk-og-fold. Dette gjør at melet trekker til seg fuktigheten uten at man nødvendigvis presser det inn ved hjelp av elting.

3. Bygg glutennettverk og Bulkheving

Bruk strekk-og-brett-metoden 2–3 ganger i løpet av de første 2 timene av hevetiden. La deigen heve i 4–8 timer i romtemperatur, til den har økt godt i volum. Du bestemmer selv når du kjører strekk og brett, så det skal være mulig å kose seg med andre ting når man baker.


4. Form og etterhev

  • Velt deigen utover benken og form brødet til en rund ball, med en godt strukket overflate. Når du har fått en fin overflate på deigen, kan du legge denne ned i hevekurven, slik at denne kommer opp når du velter det over i gryten.
  • Hvis overflaten på brødet ikke har fått en fin hinne/overflate, kan det være lurt å bruke litt ekstra mel i hevekurven, slik at du unngår at den fester seg i klede eller kurv.
  • Etterhev i 3-4 timer i romtemperatur, eller sett direkte i kjøleskap i 10–24 timer.

5. Forvarm ovn og gryte

Sett en jerngryte (med lokk) inn i ovnen og forvarm til 250°C i ca. 30–45 minutter. Gryten må være varm før du slenger i brødet.


6. Steking

  • Ha deigen over i gryten.
  • Sett på lokk og stek i 20–25 minutter
  • Ta av lokket og stek videre i ca 10 minutter eller til du får en kjernetemperatur på over 96°c.

Brødet er ferdigstekt når det har en kjernetemperatur på minst 96°C


Avkjøling og servering

La brødet hvile på rist til det er helt avkjølt – gjerne 1 time – før du skjærer i det. Dette gjør at brødet beholder fuktigheten og oppleves saftigere over en lengre periode.


Tips for å lykkes med grytebrød

  • Bruk glovarm gryte for best skorpe
  • Ønsker du ekstra sprø og boblete skorpe? Spray litt vann i gryten før du setter på lokket
  • For variasjon: Tilsett urter, nøtter, ost eller oliven i deigen

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv