Ciabatta

Det italienske brødet Ciabatta, er bakt med en kjempevåt deig som gir de store fine luftboblene i krummen. Hva er vel bedre enn et ferskt luftig brød, med supersprø skorpe? Brødet blir bakt ut på en enkel metode ved å vippe det ut fra bulkheving på en melet overflate og deretter dele det opp med en bakeskrape, og noe annet som er fint – du bestemmer størrelsen!

Ingredienser: 
350g vann
100g surdeig
400g hvetemel (her brukt Manitoba)
10g salt
25g olivenolje

Fremgangsmåte:
Bland alle ingredienser i en bolle, og la blandingen hvile i 30-45min. 

Gå i gang med bretting av deig, med hjelp av en bakeskrape eller fuktige hender. Ta tak i ytterkant av deigen i bollen, og dra den over forbi midten. Repeter dette til du har kommet rundt hele deigen et par ganger. La deigen hvile i 3-4t og sett i gang strekk og brett til du har bygd opp et godt glutennettverk. Dette kan du gjøre i bollen ved å fukte hendene dine, og ta tak i deigen, løft opp og la den overlappe seg selv når du legger den ned. Vri på deigen, og repeter.  Du vil merke at deigen blir sterkere etterhvert som du jobber med den. 

(Det er flere metoder å utføre denne prosessen på, du kan feks bruke kjøkkenmaskin, hvor du ikke tilsetter alt vann med en gang. La maskinen jobbe med deigen før den er fullt hydrert, slik at maskinen faktisk klarer å jobbe med den.)

Sett deretter på kjøl og la heve i 36-48t. 

Etter deigen er ferdig hevet, kan du vippe den over på en overflate med mel – strø deretter mel over deigen og sett i gang med oppdelingen som du ønsker. 

Stekes i 250°c på oppvarmet bakestål i ca 12-20minutter – etter størrelse. 

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv