Julekake med surdeig

Juletiden er her igjen, en tid for koselige stunder og deilige dufter fra kjøkkenet. Og hva passer vel bedre i denne stemningsfulle tiden enn å bake hjemmelagde julebrød? Disse velsmakende brødene, rike på tradisjon og smak, er den perfekte måten å ønske familie og venner velkommen på. Med en deilig blanding av kardemomme, sukker og rosiner, blir disse julebrødene et naturlig midtpunkt i julefeiringen. Så sett på litt julemusikk, finn frem bakeutstyret, og la oss skape magiske øyeblikk sammen på kjøkkenet med hjemmebakte julebrød! 

Ingredienser

  • 700g hvetemel
  • 120g surdeig 
  • 5g hel kardemomme (mengde med skall)
  • 2g salt
  • 310g H-melk
  • 2 egg
  • 100g sukker
  • 120g meierismør
  • 40-120g rosiner (etter ønske)
  • 1 egg til pensling før steking

Fremgangsmåte

  1. Knus de hele kardemommekjernene og fjern skallet.
    Kardemomme hel Kardemomme Hel fjernet skall kardemomme knust

  2. Bland melk, egg og surdeig i en stor bolle.

  3. Tilsett hvetemel, sukker, salt, rosiner og kardemomme til blandingen og elt godt.

  4. Tilsett romtemperert smør i terninger og fortsett å elte til alt smøret er integrert i deigen.
    Ferdigeltet deig

  5. Første heving: La deigen heve i romtemperatur i 3-4 timer, før du setter den i kjøleskapet over natten.

  6. Form deigen: Neste dag, ta ut deigen fra kjøleskapet, del opp i to like store emner og bak ut til to runde brød.
    Før utbaking

  7. Andre heving: Etterheves i hevekurv, og disse passer i Liten Rund Hevekurv. La etterheve i romtemperatur i 4-6 timer.

  8. Forvarm og stek: Forvarm ovnen til 175°C, over og undervarme. Pensle julebrødene med egg og stek i ca 30-40 minutter til kjernetemperatur på 96°c.
    Før steking Julekake stekt

 Med fersk julekake, så anbefales det sterkt å servere med ekte smør og en deilig brunost på toppen av skiva.