Kanelboller med surdeig

Tenk deg smaken av ferske kanelboller, med en dyp aroma av kardemomme. Denne oppskriften tilfører den klassiske kanelbollen en unik vri med surdeig, som gir baksten en ekstra rik smak og tekstur. Perfekt for en kald vintermorgen eller en hyggelig kaffestund med venner.

Dette er en oppskrift som vil glede både store og små. Oppskriften vil gi 12 store kanelboller.

Ingredienser:

120g surdeig
600g hvetemel
310g helmelk
2 egg
100g romtemperert meierismør
100g sukker
3g salt
12-15g hele kardemommefrø(med skall)

Fyll:

120g meierismør
150g brunt sukker
8g kanel
3g havsalt

Fremgangsmåte:

  1. Start med å knuse de hele kardemomme-kjernene i en morter og fjern skallet. Hvor fint du knuser det bestemmer du selv. Hel kardemomme som du knuser selv, løfter smaken til et nytt nivå.
    Kardemomme hel med skall Kardemomme uten skall Kardemomme knust
  2. Bland melk, egg og surdeig i en stor bolle. Tilsett deretter hvetemel, sukker, salt og kardemomme. Elt godt.

  3. Tilsett det romtempererte smøret i terninger og fortsett å elte til alt smøret er integrert i deigen.

  4. La deigen heve i romtemperatur i 3-4 timer, før du setter den i kjøleskapet over natten.
    Bolledeig klar til heving
  5. Ta ut deigen fra kjøleskapet neste dag, og kjevle den ut til ca 45x60cm. 
    Utkjevlet deig 
  6. Forbered fyllet ved å blande alle ingrediensene og smør det deretter jevnt over den kjevlede deigen. Du kan også strø det utover hver for seg istedenfor å blande på forhånd.
    Utkjevlet med fyll
  7. Rull deigen med fyllet til en lang pølse, og kutt den i ca. 5cm brede biter.  

  8. Plasser bitene på et bakebrett dekket med bakepapir eller i en ildfast form med bakepapir.
     
  9. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle, plast eller et bakebrett opp ned, og la etterheve i romtemperatur i 4-6 timer.

  10. Forvarm ovnen til 200°C med varmluft, pensle bollene med egg og strø over perlesukker om du ønsker dette.
    Kanelboller toppet med svensk perlesukker
  11. Stek kanelbollene i ca 18 minutter.
    Kanelboller med surdeig stekt 

Nå er det bare å nyte varm kanelbolle rett fra ovnen! Om du ikke skal fortære alle med en gang, kan du la de avkjøles i formen før du deler opp i poser for å fryse. De holder seg kjempegodt i fryseren.