Snitteknivens underverker

Det å snitte brødet med et sylskarpt barberblad gjør at du får mer kontroll på hvordan brødet vil oppføre seg under steking. 

Når man steker et brød, vil brødet sprekke i den retningen det er svakest. Da har du muligheten til å vise vegen til hvordan brødet skal bevege seg, ved at du snitter overflaten. Etter du har snittet, så har du skapt det svakeste punktet i brødet akkurat hvor du vil ha det, og brødet vil skyte ut fra dette snittet. Det kan skje at brødet skyter ut andre steder enn hvor du har snittet, men dette kan være på grunn av heveprosessen til brødet, og ikke nødvendigvis at du ikke har snittet dypt nok. 

Alle luftboblene i brødet vil utvide seg når brødet blir varmt, og snitter du ikke brødet kan du få sprekker på uante steder og det vil også være med på å holde igjen ovnspringen(utvidelsen av brødet i stekeperioden).

Når du skal snitte brødet, bruk et skarpt verktøy som feks et rent barberblad(sitter det igjen litt tørre deigrester fra forrige gang, skaper dette motstand og vil vanskeliggjøre snittet). Vi anbefaler at du har en god holder til barberbladet, som gjør at du unngår skader.

Når du gjøre selve snittet, så skal barbebladet være så skarpt at du ikke skal behøve å "sage" - du må være konsekvent og "snitte" direkte i banen du har tenkt deg. Snittet kan være 1-2cm dypt for å få tilstrekkelig svakhet i snittet. 

Kunstverk på brødet
Det er mange som setter sitt personlige preg på brødet ved hjelp av mange små snitt som utvider seg og lager et kunstverk. Her kan det også være lurt å lage et større snitt langs brødet for å kontrollere at brødet ikke skyter ut i det fine kunstverket du har laget.  Hvis brødet har planer om å heve ekstra mye i ovnen er det kjedelig at kunstverket må lide for det.

For å oppnå lekker kunst på brødene dine, er det lurt å drysse litt mel over, og fordele dette jevnt utover brødet ved å dra hånda over etter du har drysset. Det melet gjør, er å skape en kontrast til alle snittene du lager. Alle småsnittene vil eksponere deigen under steking, som vil få en mye mørkere farge - det er dette som skaper de lekre brødene med kunstverk.

Et annet tips for disse kunstverkene, er å bruke en tannpirker eller litt hyssing for å merke opp hvor du skal ha alle snittene. 

Eksempler på med og uten snitting:

Nedenfor vil du finne bilder av samme brøddeig, med lik utbaking og heving. Det eneste forskjellen på de tre resultatene er snittet rett før steking - noe som gjør en enorm forskjell!


Langt snitt langs brødet


Ingen snitt


Mange snitt på tvers av brødet