Dansk Rugbrød med surdeig

Dansk Rugbrød med solsikkefrø, svedjerug og surdeig

De mørke, små skivene som er proppet med god smak har en ganske enkel og lite krevende prosess for et godt resultat. Det er lite med gluten som skal bygges opp, så det meste røres sammen og man lar tiden være til god hjelp, både for smak og at brødet henger sammen.

Dette er en oppskrift som passer perfekt å bruke sammen med Mockmill Kornmølle, hvor du enkelt bestemmer malingsgraden. Har du ikke svedjerug som det står her, så kan du bruke vanlig rug

Ingredienser:

250g rugstarter

500g grovmalt Svedjerug 

500g finmalt Svedjerug

1000g vann

125g solsikkefrø

15g salt

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, og sett i gang med K-vispen – eller om du ikke bruker kjøkkenmaskinen, bruk rå muskelkraft og ei kraftig sleiv. Her er det ikke snakk om at man skal elte for å bygge opp gluten eller bakeevne, dette går på å få blandet ingrediensene. 

Har du en kornmølle og helkorn, kan du kjøre gjennom helkorn på finmalt og grovmalt i denne for å få frem enda mer aroma og smak i brødene.

Etter et par minutter i maskinen så er deigen klar for bulkheving – dekk til bollen og la den stå til heving i 4-8 timer. Er det veldig varmt, så trenger deigen kortere tid – er det noe kjøligere kan du gi den litt lengre tid.

Etter endt bulkheving, kan du finne frem former som du skal steike brødene i. Her kan du selv bestemme hvor store brødene skal være, men jeg selv har brukt denne oppskriften på 2 store brød. For å unngå at brødene setter seg fast har jeg kledd formene med bakepapir. 
Fordel deigen jevnt utover i formene du har funnet frem, pass på at det er like mye i hver form slik at brødene blir ferdigstekt samtidig. Dekk til brødene og sett de i kjøleskapet over natten.

Brødene blir stekt på 200°c, og om du har bakestål så kan du gjerne bruke dette. Stek brødene i forvarmet ovn i ca 50-65 minutter

 Nå er det bare å finne frem leveposteien, sild og annet godt pålegg. Vel bekomme!

Legg gjerne ut på sosiale medier og tagg oss @bakselv.no – vi vil se resultatet! 

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv