Surdeigsbagels

Hjemmelagde surdeigsbagels

Den sprø, lett karamelliserte skorpen. Den myke, luftige innsiden. Den deilige tyggemotstanden du bare får når de er kokt før steking.
Når du i tillegg lager dem med surdeig, får du bagels med en helt egen dybde i smaken og en struktur som er både luftig og seig – akkurat slik de skal være.

Disse surdeigsbagelsene passer perfekt til både søtt og salt pålegg, og er en fantastisk måte å heve frokostbordet på – bokstavelig talt.


Ingredienser (ca. 10 store bagels)

Deig:

  • 720 g siktet hvetemel
  • 320 g vann
  • 160 g aktiv surdeigsstarter
  • 75 g romtemperert smør (i terninger)
  • 14 g salt

Til koking:

  • 3 liter vann
  • 40-50g honning
  • 20 g salt

Topping (valgfritt):

  • Sesamfrø
  • Valmuefrø

Slik lager du surdeigsbagels

1. Bland deigen
Rør sammen vann og surdeig i en stor bolle. Tilsett mel og salt, og elt til du får en grov deig.


2. Elt inn smøret
Elt videre i ca. 10 minutter, og tilsett smøret litt etter litt. Deigen skal bli elastisk og smidig.
Bruk gjerne kjøkkenmaskin på lav hastighet – smøret vil gjøre deigen ekstra myk og lett å forme.


3. Første heving
Dekk bollen med lokk, plast eller et fuktig håndkle. Hev i 6–8 timer i romtemperatur.


4. Form bagelsene
Del deigen i 10 like store emner.

Det er forskjellige metoder å forme bagels, og du kan prøve deg på en av disse:

  1. Rull ut til en lengre pølse, hvor du skjøter begge endene inni hverandre for å danne en runding med leiven.
  2. Rull hvert emne til en jevn bolle, og bruk en finger eller tresleiv til å lage hull i midten. Utvid dertter hullet forsiktig.

5. Etterheving
Legg bagelsene på bakepapirkledd brett og dekk til.
Etterhev i 4–8 timer i romtemperatur til de har nesten doblet seg i størrelse eller la de etterheve i kjøleskap i ca 10-24t. Hevetiden varierer etter temperatur.


6. Koke bagels
Kok opp 3 liter vann med honning og salt.
Senk varmen til lett småkoking.
Kok 2–4 bagels om gangen i 2 minutter på hver side – dette gir den karakteristiske bagelteksturen.


7. Topp og stek
Mens bagelsene fortsatt er fuktige, dypp dem i sesamfrø eller valmuefrø.
Legg tilbake på brett og stek ved 200°C (over-/undervarme) i 15–20 minutter, til de er gyllene og sprø.
Bruk gjerne steketermometer – bagelsene er ferdige ved 96–97°C.


8. Avkjøl og server
La bagelsene avkjøle seg på rist. Nyt dem ferske med pålegg – eller frys dem ned og varm opp senere.


Tips for perfekte surdeigsbagels

  • Kaldheving gir bedre smak og fastere deig
  • Prøv ulike toppinger som frø, hvitløk eller andre krydderblandinger
  • Bruk spelt eller fullkornsmel for variasjon
  • Rist dem før servering for ekstra sprø skorpe

Passer perfekt til:

  • Kremost og røkelaks
  • Avokado og speilegg
  • Jordbærsyltetøy og smør
  • Skinke og ost

Handlekurv