Juletiden er her igjen, en tid for koselige stunder og deilige dufter fra kjøkkenet. Og hva passer vel bedre i denne stemningsfulle tiden enn å bake hjemmelagde julebrød? Disse velsmakende brødene, rike på tradisjon og smak, er den perfekte måten å ønske familie og venner velkommen på. Med en deilig blanding av kardemomme, sukker og rosiner, blir disse julebrødene et naturlig midtpunkt i julefeiringen. Så sett på litt julemusikk, finn frem bakeutstyret, og la oss skape magiske øyeblikk sammen på kjøkkenet med hjemmebakte julebrød!
Ingredienser
- 700g hvetemel
- 120g surdeig
- 5g hel kardemomme (mengde med skall)
- 2g salt
- 310g H-melk
- 2 egg
- 100g sukker
- 120g meierismør
- 40-120g rosiner (etter ønske)
- 1 egg til pensling før steking
Fremgangsmåte
Knus de hele kardemommekjernene og fjern skallet.
Bland melk, egg og surdeig i en stor bolle.
Tilsett hvetemel, sukker, salt, rosiner og kardemomme til blandingen og elt godt.
Tilsett romtemperert smør i terninger og fortsett å elte til alt smøret er integrert i deigen.
Første heving: La deigen heve i romtemperatur i 3-4 timer, før du setter den i kjøleskapet over natten.
Form deigen: Neste dag, ta ut deigen fra kjøleskapet, del opp i to like store emner og bak ut til to runde brød.
Andre heving: Etterheves i hevekurv, og disse passer i Liten Rund Hevekurv. La etterheve i romtemperatur i 4-6 timer.
Forvarm og stek: Forvarm ovnen til 175°C, over og undervarme. Pensle julebrødene med egg og stek i ca 30-40 minutter til kjernetemperatur på 96°c.
Med fersk julekake, så anbefales det sterkt å servere med ekte smør og en deilig brunost på toppen av skiva.