Julebrød - nystekt

Julekake med surdeig

Juletiden er her igjen – fylt med lune stunder, tente lys og dufter som vekker minner. Og få ting sier «jul» som lukten av nybakt julebrød som sprer seg fra kjøkkenet. Disse julebrødene er laget med surdeig, noe som gir en ekstra dyp og rund smak, uten å gjøre brødene sure.

Med en perfekt balanse av sødme, smør og ekte kardemomme – og selvsagt gode rosiner – er dette en klassiker du vil bake år etter år.

Ingredienser (gir 2 julebrød)

  • 700g hvetemel
  • 120g surdeig 
  • 5g hel kardemomme (mengde med skall 3-4g uten skall)
  • 2g salt
  • 310g H-melk
  • 2 egg
  • 100g sukker
  • 120g meierismør
  • 40-120g rosiner (etter ønske)
  • 1 egg til pensling før steking

Slik lager du saftige julebrød med surdeig

1. Forbered krydderet
Knus hel kardemomme i morter og fjern skallene. Bruk kun de knuste kjernene – dette gir mye mer smak enn ferdigmalt kardemomme.

2. Bland deigen
Rør sammen melk, egg og surdeig i en stor bakebolle.
Tilsett hvetemel, sukker, salt, knust kardemomme og rosiner. Bland godt sammen og elt til en smidig deig begynner å ta form.


3. Elt inn smøret
Tilsett smøret i terninger, litt etter litt, mens du fortsetter eltingen. Deigen skal være glatt og elastisk når all smør er absorbert.

4. Første heving (bulkheving)
Dekk til deigen og la den heve i 4–8timer i romtemperatur. Deretter settes deigen i kjøleskapet over natten (8–12 timer) for kaldheving – dette gir bedre smak og struktur.


5. Form julebrødene
Ta deigen ut av kjøleskapet og del i to like store emner. Form til runde brød og legg i godt melet liten rund hevekurv eller på bakepapir.


6. Etterheving
La julebrødene etterheve i 4–8 timer i romtemperatur, til de har blitt luftige og nesten doblet i størrelse.


7. Forvarm ovnen og stek
Forvarm ovnen til 175°C, over- og undervarme. Pensle brødene med sammenvispet egg for en blank og gyllen overflate.

Stek i 35–45 minutter til kjernetemperatur når 96°C. Avkjøl på rist.

Tips for best resultat

  • Juster mengden rosiner etter smak – du kan også tilsette hakkede mandler eller sukat for en ekstra julevri
  • Ønsker du søtere julebrød? Tilsett litt ekstra sukker eller bruk perlesukker på toppen
  • For ekstra aroma, la rosiner trekke i litt appelsinjuice eller rom før bruk

Serveringsforslag

Disse julebrødene smaker himmelsk med:

  • Ekte meierismør
  • Skiver av brunost
  • Jordbær- eller bringebærsyltetøy
  • En kopp gløgg eller varm te ved siden av

Oppbevaring

Kan fint fryses – skiv opp før frysing for enkel opptining

Oppbevares i plastpose eller tett boks i romtemperatur i opptil 3 dager

Handlekurv