Skoleboller

Skoleboller med surdeig og en søt vaniljekrem

Tenk deg duften av nybakte skoleboller som fyller kjøkkenet – myke, luftige boller med en silkemyk vaniljekrem i midten, dyppet i melisglasur og kokosmasse. Disse skolebollene får en ekstra dimensjon av smak og tekstur takket være surdeigen, som gir en lett syrlig dybde og en utrolig saftig konsistens.

Surdeigsboller tar litt mer tid enn vanlige gjærboller, men resultatet er verdt innsatsen: en perfekt balanse mellom sødme og kompleksitet, med en herlig mykhet. Disse skolebollene er perfekte til kaffen, som turmat eller bare når du vil unne deg noe ekstra godt.

Denne oppskriften gir deg 15 store, myke skoleboller.

Deigen kan virke litt bløtere enn en vanlig bolledeig, men du vil få et skikkelig saftig resultat!


Ingredienser

Deig:

  • 680 g siktet hvetemel
  • 120 g surdeig
  • 340 g helmelk
  • 2 egg
  • 180 g sukker
  • 5 g salt
  • 120 g meierismør (romtemperert)
  • 10 g nymalt kardemomme

Vaniljekrem:

  • 5 eggeplommer
  • 26 g maizena
  • 90 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 190 g helmelk
  • 150 g fløte

Fremgangsmåte

1. Klargjør surdeigen
Pass på at surdeigen din er aktiv og klar til bruk. Hvis du mater den dagen før, vil den være bakeklar til dagen etter. Du kan lese mer om å klargjøre surdeigen til baking her.

2. Bland sammen deigen
Knus og mal kardemommen i en morter til ønsket størrelse – vi liker den litt grovmalt for en skikkelig eksplosjon av smak.

I en stor bolle, rør sammen melk, egg og surdeig. Tilsett hvetemel, sukker, salt og kardemomme. Elt til ingrediensene er godt blandet – ca. 7–8 minutter. Hvis du elter for hånd, kan det være behov for litt lengre elting.

3. Tilsett smøret og elt deigen
Kutt smøret i terninger og elt det gradvis inn i deigen. Dette kan ta litt tid, men fortsett til deigen er glatt og smidig. Bruker du kjøkkenmaskin, elt på lav hastighet i ca. 5–6 minutter til deigen har absorbert smøret og fått en blank, fin overflate.

4. Første heving
Dekk bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 6–8 timer i romtemperatur. Underveis kan du strekke og brette deigen et par ganger for å styrke glutennettverket.

5. (Valgfritt) Kaldheving
Etter første heving kan du sette deigen i kjøleskapet over natten (8–12 timer). Dette gir en dypere smak og bedre tekstur. Du vil fortsatt få et godt resultat om du hopper over dette steget, men deigen vil være smidigere å jobbe med.

6. Forming av bollene
Del deigen i 15 like store emner. Bruk en bakeskrape for å hjelpe til med formingen av bollene. Fukt hendene med litt vann for å unngå at deigen klistrer seg fast.

7. Etterheving
Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir, dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve i 6–10 timer, avhengig av romtemperaturen. Bollene skal bli luftige og nesten doble i størrelse.


8. Lag vaniljekremen

Mens bollene står til heving, kan du gjøre klar vaniljekremen.

Start med å snitte opp vaniljestangen og skrape ut frøene. Varm opp fløte, melk, vaniljefrø og selve vaniljestangen i en kjele.

I en annen bolle, pisk sammen eggeplommer, sukker og maizena. Hell den varme (men ikke kokvarme) melkeblandingen over eggeplommene i en tynn stråle mens du rører raskt. Sil blandingen tilbake i kjelen, og varm opp under konstant omrøring sammen med vaniljestangen.

Når kremen har tyknet og fått en glatt konsistens, tar du den av platen. Fjern vaniljestangen og sett kremen til avkjøling i kjøleskapet.


9. Fyll bollene med vaniljekrem og stek

Når bollene er ferdighevet, trykker du ned et hull i midten av hver bolle.

Fyll bollene med en god skje avkjølt vaniljekrem.

Stek dem midt i ovnen på 220°C over- og undervarme i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune. Steketiden kan variere, så bruk gjerne et steketermometer – kjernetemperaturen skal være ca. 96-97°C.


10. Topping – melisglasur og kokos

Når skolebollene er ferdigstekt og avkjølt, dyppes de først i melisglasur og deretter i kokosmasse.

Tips: Skal du fryse ned noen skoleboller? Da kan det være lurt å vente med glasur og kokos til de skal spises.


Nyt ferske skoleboller!

Den deilige kombinasjonen av saftig hvetebakst med kardemomme og silkemyk vaniljekrem, toppet med søt melis og kokos, gjør skolebollene til en uslåelig klassiker. Disse er rett og slett uimotståelige – perfekt til enhver anledning!

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv