Oppskriften på mitt Go-To Lunsjbrød passer perfekt i en travel hverdag. Du kan sette deigen når du kommer hjem fra jobb, la den heve, og bake den på kvelden eller morgenen etter. Med eltemaskin kan du multitaske – eltingen går av seg selv mens du lager middag. Prøv denne metoden som gir deg fleksibilitet og et fantastisk resultat.
Ingredienser:
- 900 g vann
(Hvis du er ny til å jobbe med bløt deig, kan du bruke 750 g for en enklere deig.) - 900 g hvetemel
- 300 g sammalt rug
- 300 g surdeig
- 27 g salt
Fremgangsmåte:
1. Forbered surdeigen dagen før
Bland surdeigstarteren med 150 g vann og 150 g mel. La stå i romtemperatur i minst 8 timer, eller over natten. Dette gir deg 300 g surdeig som er klar til bruk.
2. Lag deigen
Når surdeigstarteren er klar, ta frem en stor bakebolle og sett den på vekta. Nullstill vekta mellom hver ingrediens og tilsett:
- 900 g vann
- 900 g hvetemel
- 300 g sammalt rug
- 300 g surdeig
- 27 g salt
3. Elt deigen
Bruk en eltemaskin med eltekrok for å utvikle glutennettverket. Kjør maskinen på lav hastighet i 2-3 minutter, og deretter på høyere hastighet i 7-8 minutter. Sjekk deigen med vindutesten: Dra deigen forsiktig ut – hvis den kan strekkes uten å revne, er glutennettverket tilstrekkelig utviklet.
4. Hev deigen
Sett deigen til heving i romtemperatur. Hevetiden vil variere basert på rom- og deigtemperatur, men den kan ta alt fra 4 til 8 timer. Dekk bollen med plastfolie eller et fuktig klede. På vinterstid, når romtemperaturen er lavere, kan hevingen ta lengre tid.
5. Del og form deigen
Når deigen har hevet ferdig, hell den ut på en ren benk. Del deigen i 3 like store deler (ca. 800 g per brød) ved hjelp av en deigskrape og vekt. Form deigen til 3 store boller og la dem hvile i 20 minutter.
6. Forbered hevekurver
Klargjør hevekurver eller boller ved å drysse mel i dem. Form brødene etter kurvenes størrelse og sett dem i kjøleskapet, dekket med plastfolie eller et fuktig klede, over natten.
7. Steking
Neste morgen, forvarm ovnen til 230°C sammen med et bakestål . Bakestålet trenger omtrent 30 minutter for å bli skikkelig varmt.
Snu brødene ut av hevekurvene og lag et dypt snitt langs toppen av hvert brød. Stek med damp i 22 minutter, deretter uten damp i ytterligere 11 minutter. Har du ikke en dampovn, kan du sette et stekebrett nederst i ovnen og helle kokende vann på brettet når du setter inn brødene.
Brødene er ferdige når de har en kjernetemperatur mellom 95°C og 97°C. La dem hvile i minst 45 minutter før du skjærer i dem.
Tips for fleksibel baking:
Surdeigsbaking kan være veldig fleksibel, og denne metoden passer fint inn i hverdagen min. Du kan la brødene ligge i kjøleskapet i opptil 48 timer før du steker dem, noe som gir deg friheten til å bake når det passer deg best.
Del din erfaring!
Har du din egen metode for surdeigsbaking? Del gjerne dine erfaringer og tagg oss på sosiale medier @bakselv.no – vi vil gjerne se dine bakverk!
Kjempefin oppskrift. Har brukt denne flere ganger nå og brødene blir alltid like fine og gode. Er ny på surdeigsbaking så oppskriftene og tipsene hjelper veldig.
Hvordan går det å fryse surdeigsbrød? Bruker du en type surdeigstarter til alt eller har du en grov og en fin?
Hei,
du kan fryse brød, og du kan la det tine på benken til dagen etter, eller du kan bruke ovnen for å tine og crispe opp skorpen 🙂
Jeg har to forskjellige surdeigstartere, den ene er Hvete og den andre er Rug. Til rugbakst så bruker jeg ren rugstarter, ellers kan du bruke de litt som det passer seg. Jeg har ingen egen søt starter.
God bakst 🙂
Tor Erik
BakSelv.no
Når skal man ta ut brød fra kjøleskapet før steking?
Rett før steking er bra 🙂 Trenger ikke å ta det ut noe før, siden det ikke er behov for å temperere brødet før steking.
God bakst 😁
Tor Erik
BakSelv.no