Boller med surdeig

Boller med surdeig – Luftige og smakfulle

Tenk deg duften av nybakte boller som sprer seg i hjemmet med den rike aromaen av nymalt kardemomme. Disse bollene er ikke bare luftige og myke, men får også en fantastisk smak fra surdeigen, som gir dem en lett syrlig dybde. Vi har faktisk fått tilbakemeldinger om at dette er den beste bollen som de noen gang har spist!

Surdeigsboller tar litt mer tid enn vanlige gjærboller, men belønningen er verdt innsatsen: en perfekt balanse mellom sødme og kompleksitet, samt en utrolig saftig tekstur. De passer perfekt til søndagsfrokosten, som turmat eller rett og slett når du vil unne deg noe ekstra godt.

Denne oppskriften gir deg 15 store, myke surdeigsboller.

Deigen kan virke ganske bløt i forhold til andre bolledeiger, men du vil oppleve å få et skikkelig saftig resultat!


Ingredienser

  • 640 g siktet hvetemel
  • 120 g surdeig
  • 340 g helmelk
  • 2 egg
  • 180 g sukker
  • 5 g salt
  • 120 g meierismør (romtemperert)
  • 10 g nymalt kardemomme

Fremgangsmetode

1. Klargjør surdeigen

Pass på at surdeigen din er aktiv og klar til bruk. Hvis du mater den dagen før, vil den være bakeklar til dagen etter.

2. Bland sammen deigen

Knus og mal kardemommen i en morter til ønsket størrelse på kardemommen. Vi er glad i at den er litt grovmalt istedenfor at den er pulverisert, for å få en deilig eksplosjon av smaker.

I en stor bolle, rør sammen melk, egg og surdeig. Tilsett hvetemel, sukker, salt og den nykvernede kardemommen.

Elt til ingrediensene er godt blandet – ca 7-8minutter. Om du elter for hånd, kan det være behov for noe lengre elting.

3. Tilsett smøret og elt deigen

Kutt smøret i terninger og elt det gradvis inn i deigen. Dette kan ta litt tid, men fortsett til deigen er glatt og smidig. Hvis du bruker kjøkkenmaskin, elt på lav hastighet i ca. 5-6 minutter, da skal deigen ha absorbert smøret og fått en blank og fin overflate.

4. Første heving

Dekk til bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 6–8 timer i romtemperatur. Underveis kan du gjerne strekke og brette deigen et par ganger for å styrke glutennettverket.

5. (Valgfritt) Kaldheving

Etter første heving kan du sette deigen i kjøleskapet over natten (8–12 timer). Dette gir en dypere smak og bedre tekstur, og vil senke hastigheten på hevingen – siden du har kjølt ned hele deigen. Du vil fremdeles få et godt resultat om du hopper over dette steget.

6. Forming av bollene

Del deigen i 15 like store emner, og finn frem en god bakeskrape for å hjelpe til med formingen av bollene. Fukt hender med vann for å unngå at deigen skal feste seg til hendene. Se video for tips til utbaking. Øvelse gjør mester i dette steget!

7. Etterheving

Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir, dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve i 6–10 timer, avhengig av romtemperaturen. Bollene skal bli luftige og nesten doble i størrelse.

Jeg har valgt å bake ut bollene før leggetid, og latt de stå på benken over natten for steking til frokost, noe som har gitt kjempefine resultater!

8. Steking

Forvarm ovnen til 220-230°C over-/undervarme. Pensle bollene med et sammenpisket egg for en gyllen overflate.

Stek bollene i 12–16 minutter, til de er gyllene og gjennomstekte. Avkjøl dem på rist. Du kan sjekke om bollene er gjennomstekt med steketermometer – er kjernetemperaturen 96-97°c er de gjennomstekt.

Disse er perfekte som fastelavnsboller!

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv