Eplekake med surdeig

Det å kunne servere varm eplekake når høsten kommer er jo helt nydelig. Denne oppskriften inneholder surdeig og vil kunne ligge klar i kjøleskapet i en til tre dager før den går i ovnen. Dette er topp hvis du ønsker å imponere med fersk sesongkake rett etter en travel arbeidsdag!

Ingredienser:

Til kaken:

2 egg

150g sukker

50g surdeig

50g sammalt landhvete

150g hvetemel

110g fløte

140g smeltet smør - ikke for varmt

3g salt

 

Til epleblandingen:

3 epler - gjerne ganske syrlige og helst fra treet i hagen

kanelstang eller ferdigmalt kanel

50g brunt sukker

1 knivtupp med vaniljepulver eller ½ ts vaniljesukker

Skvis med sitron eller lime

 

Fremgangsmetode

Skrell alle eplene og skjær opp i ønsket form og størrelse. Legg så i en bolle og skvis over litt lime eller sitron for at eplene ikke skal oksidere for mye. 

Ved hjelp av kornmøllen kan du knuse din egen kanel av kanelstenger(har du ikke kanelstenger kan du bruke vanlig malt kanel). Bryt opp kanelstangen i mindre biter så den går lett ned i kornmøllen, sett kornmøllen til finmaling og kjør gjennom. Bland dette sammen med resten av ingrediensene i epleblandingen og rør inn i eplene.

Smelt smør på lav varme og skru av varmen før alt smøret har smeltet, slik at det temperer seg til alt er flytende. 

For litt ekstra smak og dypde i kaken, bruker vi landhvete som kjøres gjennom kornmøllen som du nettopp har brukt til kanelstangen - kornet maler du på fineste innstillingen på kornmøllen. Ved at du gjør dette, følger restene av kanelen med i melet og vil være med i kaken. Har du ikke kornmølle så bruker du ferdigmalt mel.

Bland all ingredienser til kaken i en bolle og rør godt sammen. 

Kle en ildfast form i bakepapir og hell røren over i formen. Spre så utover epleblandingen på toppen av dette og fordelt jevnt utover og trykk litt ned i røren.

Skal du steke kaken i dag, kan du la kaken stå på benken i 4-5 timer. Hvis du skal ha kaken senere i uken, kan du sette kaken rett i kjøleskapet og vente i opptil 1-3 dager før du steker den.

Stekes på 200°c i ca 25-30 minutter. La stå til avkjøling i formen i ca 15 minutter før du serverer.