Eplekake med surdeig

Nå som høstkulden har meldt sin ankomst, er det lite som varmer mer enn en lun, fersk eplekake. Dette er vår variant av  oppned-eplekake, hvor eplene kommer frem som et smykke på toppen av kaken når den blir snudd ut av formen.

Eplekake med surdeig
Denne oppskriften inneholder surdeig og vil kunne ligge klar i kjøleskapet i en til tre dager før den går i ovnen. Dette er topp hvis du ønsker å imponere med en fersk sesongkake rett etter en travel arbeidsdag.

Ingredienser:

Til kaken:

2 egg
150g sukker
50g surdeig
50g sammalt landhvete
150g hvetemel
110g fløte
140g smeltet smør – ikke for varmt
3g salt

Til epleblandingen:

4 epler – gjerne ganske syrlige og helst fra treet i hagen
kanelstang eller ferdigmalt kanel (ca. 3-5g.)
50g brunt sukker
1 knivtupp med vaniljepulver eller ½ ts vaniljesukker
Skvis med sitron eller lime

Fremgangsmetode

Skrell alle eplene og skjær opp i ønsket form og størrelse. Vi har her valgt å skjære eplene i båter. Legg de så i en bolle og skvis over litt lime eller sitron for at eplene ikke skal oksidere for mye. 

Ved hjelp av kornmøllen kan du knuse din egen kanel av kanelstenger(har du ikke kanelstenger kan du bruke vanlig malt kanel). Bryt opp kanelstangen i mindre biter så den går lett ned i kornmøllen, sett kornmøllen til finmaling og kjør gjennom. Bland dette sammen med resten av ingrediensene i epleblandingen og rør inn i eplene.

Smelt smør på lav varme og skru av varmen før alt smøret har smeltet, slik at det temperer seg til alt er flytende. 

For litt ekstra smak og dypde i kaken, bruker vi landhvete som kjøres gjennom kornmøllen som du nettopp har brukt til kanelstangen – kornet maler du på fineste innstillingen på kornmøllen. Ved at du gjør dette, følger restene av kanelen med i melet og vil være med i kaken. Har du ikke kornmølle så bruker du ferdigmalt mel.

Male eget mel i kornmøllen
Ferskmalt mel

Bland all ingredienser til kaken i en bolle og rør godt sammen. 

Legg bakepapir nederst i kakeformen, før du setter på ringen. Legg så eplene ned, gjerne litt pent da dette vil bli toppen av kaken. Videre heller du over kakerøren, og setter den i kjøleskapet frem til du er klar for å steke. 

Dekk bunnen av formen med eplene
Deretter dekk til eplene med kakerøren

Skal du steke kaken i dag, kan du la kaken stå på benken i 4-5 timer. Hvis du skal ha kaken senere i uken, kan du la den hvile på benken i 3-4t, sette kaken kjøleskapet og vente i opptil 1-3 dager før du steker den.

Stekes på 200°c i ca 25-30 minutter. La stå til avkjøling i formen i ca 15 minutter, før du snur kaken over et fat og fjerner bakepapiret. Den er nå klar for å nytes, gjerne sammen med iskule eller to.

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv