Surdeigsbrød med frø

Surdeigsbrød med frø – en nydelig frøblanding

Et godt hverdagsbrød skal være både saftig, smakfullt og næringsrikt – og nettopp det får du med Surdeigsbrød med frø.

Dette er et brød som passer til alt fra frokostskiva med smør og ost til kraftige gryter og supper. Med en sprø skorpe, saftig krumme og nøtteaktig smak fra frøene, blir dette raskt en favoritt i brødskuffen.

Oppskriften gir tre store brød à ca. 860 gram.


Ingredienser


Fremgangsmåte

1. Klargjør surdeigen dagen før
Bland sammen surdeigstarter, 150 g vann og 150 g mel kvelden før. Dekk til og la stå i romtemperatur i minst 8 timer, til surdeigen er aktiv og boblende.


2. Bland deigen
Når surdeigen er klar, mål opp alle ingrediensene direkte i bakebollen. Du kan bruke kjøkkenvekt og nullstille mellom hver ingrediens.

Tilsett alt på en gang og sett i gang eltingen.


3. Elting
Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok. Kjør på lav hastighet i ca. 2–3 minutter for å samle deigen, deretter 7–8 minutter på høyere hastighet for å bygge opp glutennettverket.

En fin metode for å teste om deigen er ferdig eltet er «vindutesten»: Dra forsiktig i deigen fra midten – om du får et tynt «vindu» uten at deigen revner, er glutennettverket klart.


4. Heving (bulkheving)

Dekk til bollen med et fuktig klede eller plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i 4–8 timer. Hevetiden vil variere etter temperatur i rommet og temperaturen på deigen etter elting.

Tips: Har du en kjølig deig eller et kaldt kjøkken, må du beregne ekstra tid.


5. Deling og forforming

Når bulkhevingen er ferdig. Del den i tre like store deler (ca. 850-860 g per emne).

Bruk en deigskrape og kjøkkenvekt for nøyaktige emner. Form dem som runde boller ved å strekke overflaten, og la dem hvile på benken i 20 minutter.


6. Klargjøring av hevekurver og frødekking

Mens brødemnene hviler, finn frem hevekurver eller former og gjør dem klare, samt et kjøkkenhåndklede som du fukter og legger ved siden av.

Lag en frøblanding med de samme frøene som ble brukt i deigen.

Form brødene ferdig etter form på hevekurvene og rull hver brødbolle først i håndkleet og deretter i frøblandingen – da fester frøene seg godt.


7. Etterheving og kaldheving

La brødene stå på benken i 20–30 minutter før du dekker dem til med plast eller et fuktig klede og setter dem i kjøleskapet over natten.

Den kalde temperaturen senker hevingen og gir deg fleksibilitet, tekstur og smaksutvikling.


8. Steking

Neste morgen: Forvarm ovnen med bakestål til 230°C. Gi ovnen og stålet god tid til å varme seg opp – minst 30 minutter.

Når ovnen er klar, snu brødene forsiktig ut av kurven og over på bakestålet. Bruk en snittekniv til å lage et kraftig snitt langs toppen – dette gir kontrollert ovnsheving og et pent utseende.

Stek med damp:

  • 22 minutter med damp
  • 11 minutter uten damp

Har du ikke dampovn? Sett inn en ildfast form eller stekebrett i bunnen av ovnen, og hell i kokende vann når du setter inn brødene.


9. Kjernetemperatur og avkjøling

Bruk steketermometer for å sjekke om brødene er ferdige – de skal ha en kjernetemperatur på 96–97°C.

La brødene hvile i minst 45 minutter før du skjærer i dem – da slipper du ikke ut fuktigheten fra brødet og brødet får kjølt seg ned.


Et fleksibelt og frøfullt hverdagsbrød

Dette brødet passer perfekt i en travel hverdag – enten du vil bake i helgen og ha til uka, eller tilpasse baksten rundt timeplanen din.

Og ikke glem – vi vil gjerne se resultatene dine! Del på sosiale medier og tagg oss @bakselv.no.

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv