Kategorier
- Bakeartikler
- Kornmølle og tilbehør
- Pizzaovner og tilbehør
- Korn og ingredienser
- Annet kjøkkenutstyr
- Oppskrifter
- Mitt Go-To lunsjbrød!
- Verdens enkleste brød
- Ciabatta
- Lag din egen surdeig
- Scoopstykker
- Surdeigsfocaccia
- Dansk Rugbrød med surdeig
- Loff med chili og oliven
- Pizza med surdeig? Såklart!
- Eplekake med surdeig
- Pølse/hamburgerbrød laget på surdeig
- Surdeigsbaguetter med honning
- Surdeigsknekkebrød med kli
- Slumperøre til pannekaker
- Tortillalefser med nymalt Landhvete
- Grov pasta ved bruk av kornmølle
- Kefirbrød med siktet landhvete
- Surdeigsbrød med frø
- Knekkebrød med surdeig
- Tips og triks
Dansk Rugbrød med surdeig
Dansk Rugbrød med solsikkefrø, svedjerug og surdeig
De mørke, små skivene som er proppet med god smak har en ganske enkel og lite krevende prosess for et godt resultat. Det er lite med gluten som skal bygges opp, så det meste røres sammen og man lar tiden være til god hjelp, både for smak og at brødet henger sammen.
Dette er en oppskrift som passer perfekt å bruke sammen med Mockmill Kornmølle, hvor du enkelt bestemmer malingsgraden. Har du ikke svedjerug som det står her, så kan du bruke vanlig rug
Ingredienser:
250g rugstarter
500g grovmalt Svedjerug
500g finmalt Svedjerug
1000g vann
125g solsikkefrø
15g salt
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, og sett i gang med K-vispen - eller om du ikke bruker kjøkkenmaskinen, bruk rå muskelkraft og ei kraftig sleiv. Her er det ikke snakk om at man skal elte for å bygge opp gluten eller bakeevne, dette går på å få blandet ingrediensene.
Har du en kornmølle og helkorn, kan du kjøre gjennom helkorn på finmalt og grovmalt i denne for å få frem enda mer aroma og smak i brødene.
Etter et par minutter i maskinen så er deigen klar for bulkheving - dekk til bollen og la den stå til heving i 4-8 timer. Er det veldig varmt, så trenger deigen kortere tid - er det noe kjøligere kan du gi den litt lengre tid.
Etter endt bulkheving, kan du finne frem former som du skal steike brødene i. Her kan du selv bestemme hvor store brødene skal være, men jeg selv har brukt denne oppskriften på 2 store brød. For å unngå at brødene setter seg fast har jeg kledd formene med bakepapir.
Fordel deigen jevnt utover i formene du har funnet frem, pass på at det er like mye i hver form slik at brødene blir ferdigstekt samtidig. Dekk til brødene og sett de i kjøleskapet over natten.
Brødene blir stekt på 200°c, og om du har bakestål så kan du gjerne bruke dette. Stek brødene i forvarmet ovn i ca 50-65 minutter
Nå er det bare å finne frem leveposteien, sild og annet godt pålegg. Vel bekomme!
Legg gjerne ut på sosiale medier og tagg oss @bakselv.no - vi vil se resultatet!
Dansk Rugbrød med surdeig

Svedjerug - Økologisk - Helkorn 1kg
Økologisk svedjerug fra Vestre Aschim Gård i Brandbu. Lokalt kvalitetsprodukt fra Hadeland

Bakeskrape/deigskrape - avrundet
Bakeskrape/deigskrape i plast for enklere håndtering av deig


Mockmill til kjøkkenmaskin(KitchenAid/AEG/Elextrolux...)
Kornmølle til KitchenAid, AEG, Electrolux og Kenmore som kan kverne opp til 70g fint mel per minutt Passer til AEG, Electrolux, KitchenAid, Kenmore


Mockmill Lino 100
Kornmølle som kverner 100g fint mel per minutt - 360W motor


Mockmill 100
Elektrisk kornmølle som kverner 100g fint mel per minutt - 360W motor