Lag din egen surdeig

Har du lyst til å prøve å lage din egen surdeig? Vi har en enkel fremgangsmetode som vil gi deg din egen surdeigstarter og mye glede på kjøkkenet fremover.

En surdeigstarter er et miljø for bakterier som kommer fra omgivelsene, vannet og melet du bruker, hvor det vil danne seg en samling av melkesyrebakterier og gjærsopper. Melkesyrebakteriene skaper et surt miljø og vil beskytte surdeigen mot andre uønskede bakterier på grunn av det sure miljøet. 

Bakteriene og gjærsoppen i surdeigen vil spise av sukkerartene(i melet) som blir tilsatt i beholderen hvor surdeigen bor, og dette vil produsere Co2 og alkohol. Co2 som produseres av bakteriene vil bli kapslet inn i strukturen i brødet slik at de hever seg og du vil få luftig og fin bakst. 

Mater man ikke surdeigen på en lengre periode, vil surdeigen dø og du vil få mugg i starteren – da er det ingen vei tilbake og man må starte på nytt. 

Hva trenger du? 

  • Beholder
  • Rørepinne
  • Vann
  • Mel (økologisk vil gjøre det enklere å få i gang starteren)

 Slik gjør du

  1. Bland 15g mel og 15g vann i en beholder. Rør det godt sammen til det danner en tykk masse.
  2. Dekk bollen med plastfolie(gjerne så nærme deigen som mulig for å unngå at det blir en tørr hinne på toppen), og sett den på et varmt, lunt sted. La den stå i 10-14 timer
  3. Tilsett nye 15g mel og 15g vann og rør godt inn i deigen du lagde i steg 1. Sett deigen tilbake på det lune stedet og la den stå i nye 10-14 timer.
  4. Gjenta steg 3, to ganger til og ha 10-14 timer i mellom hver gang du gjør det.
  5. Du vil se at surdeigen begynner å boble, ta av halvparten av deigen og mat opp med 30g mel og 30g vann. Dekk bollen igjen, og la den stå på et varmt, lunt sted i 12-24 timer til.
  6. Gjenta trinn 5 flere ganger, til surdeigen begynner å bli aktiv og fylt med bobler. Når surdeigen har nådd ønsket aktivitet, kan du begynne å bruke den i baking.

Husk å mate surdeigen din regelmessig, for å holde den aktiv og sunn. Du trenger kun en liten del av surdeigen og mate den ut når du skal bruke den for å lage lekker surdeigsbakst. 

Oppbevarer surdeigen på benken i romtemperatur kan det være behov for å mate surdeigen daglig, men da vil det også være behov for å bruke av den fortløpende. Er det perioder du ikke baker så mye, er det gull verdt å bruke kjøleskapet for å senke hastigheten på surdeigen. Ved hjelp av den kjølige temperaturen jobben bakteriene saktere og du kan senke behovet for mating til en gang i uken, istedenfor hver dag. 

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv