Har du tenkt over hvor lite du egentlig trenger for å lage et ferskt surdeigsbrød? Dette er den enkleste metoden, og resultatet blir fantastisk uansett! Du trenger bare en brødform og hendene dine som verktøy. Du kan også enkelt justere ingrediensene for å lage ulike typer brød. Nederst i oppskriften finner du en video som viser fremgangsmåten. Har du noen spørsmål til oppskriften? Legge igjen en kommentar og jeg vil svare deg så fort som mulig
Ingredienser:
- 300 g finmalt hvetemel
- 100 g sammalt mel
- 280-310 g vann
- 100 g surdeig
- 9 g salt
- Smør til brødform (alternativt bakepapir)
Fremgangsmåte:
- Bland deigen
Start med å finne frem en stor bakebolle. Ha i alle ingrediensene – hvetemel, sammalt mel, vann, surdeig og salt. Bruk hendene til å røre sammen til deigen er samlet og smidig. - Forbered brødformen
Ta en liten klatt smør og smør brødformen godt for å unngå at brødet setter seg fast. Alternativt kan du bruke bakepapir i stedet for smør. - Hev deigen
Flytt deigen over i den smurte brødformen. La den stå og hvile i romtemperatur i 3-6 timer. Deretter setter du deigen i kjøleskapet over natten. - Steking
Neste morgen, forvarm ovnen til 230°C. Når ovnen er varm, steker du brødet i 35-40 minutter. La brødet avkjøles utenfor formen før servering.
Er du usikker på steketiden, så kan du sjekke kjernetemperatur og passe på at den er 96-97°c. – avkjøl deretter på rist.
Denne var helt topp. Neste gang blir oppskriften ganget med 3, så jeg kan legge litt i fryseren
Ingen pensling, snitting eller damp?
Hei,
Du kan gjerne gjøre det, men dette skal være et superenkelt brød uten noe særlig ekstra. Du vil få et kjempegodt brød om du prøver med og uten ?
God bakst 🙂
Tor Erik
BakSelv.no
Laget mitt første surdeigsbrød av denne oppskriften , å jeg fikk det til ? å det ble kjempe godt ?
Så moro å høre! ? Setter pris på å høre tilbakemeldinger som dette ?
Er det ikke mye med 9 gram salt?
Hei,
det er litt smak og behag, men jeg vil anbefale å ikke senke det under 1% av melmengden. 9g salt på et hele brødet er 2% av melmengden i denne oppskriften.
Saltet har sin funksjon både på smak, tekstur og hvordan deigen hever 🙂
God bakst 🙂
Har du lokk på under steking, eller steker du uten lokk?
Hei,
Har som regel lokk på under steking, spørs litt om formen er overfylt eller ikke. Er den overfylt kan den stige over kanten uten lokk 🙂
God bakst 🙂
Veldig godt brød 🙂 Må brødet stå kaldt i kjøleskap før steking, eller kan det stekes direkte etter å ha stått i romtemperatur noen timer?
Så bra og hyggelig å høre! 🙂
Du må ikke bruke kjøleskap, du kan ha den til heving i romtemperatur hele tiden 🙂 Vi liker å bruke kjøleskap på grunn av flere ting, det smaken får utviklet seg noe mer og den lave temperaturen gjør at man får et større spillerom på når man skal steke det. Om man skal ha brødet ila dagen, så er det bare å hoppe over kjøleskapshevingen, og fortsette i romtemperatur.
God bakst 😊
Hvor mye skal de e heve i formene på benk? Jeg brukte mye grovt mel og de hevet seg lite.
Det er litt opp og ned ifht hva du bruker av mel. Grovt mel har ikke samme bakeevnen og vil ikke løfte seg så høyt som med kun fint siktet mel.
Jeg er ikke så nøye på hevingen i form, siden den holder formen uansett, så dette vil jeg anbefale deg å prøve litt frem og tilbake for å lære deg å kjenne 🙂
Tusen takk for en enkel og godt forklart fremgangsmåte. Perfekt for å bake til alle matpakkene i huset 🤩
Takk for så hyggelig tilbakemelding 😍
Hei! Jeg fikk surdeigsstarter fra dere på fredag! Jeg matet den da etter beskrivelsen på pakka. Jeg tenker å bake på fredag. Kan jeg da bruke 100 gram fra den direkte, eller skal den mates på nytt til bakingen? I såfall hvordan? Takk for all hjelp. Helene
Hei!
Den burde mates på nytt dagen før du baker. Jeg kan anbefale deg å lese dette innlegget om hvordan du kan klargjøre surdeigen til baking 🙂
God bakst og lykke til 🙂
Tor Erik
Bakselv.no
Hvor stor brødform?
Brødform liten, så er den akkurat stor nok. Men jeg har brukt Brødform med lokk – Medium de fleste gangene, da kan man enkelt lage litt større brød hvis man ønsker 🙂
God bakst 🙂
Mvh
Tor Erik
Bakselv.no