Bakeklar surdeigstarter

Lag din egen surdeig: En enkel guide på 1 2 3

Har du lyst til å lage din egen surdeigstarter og utforske verdenen av surdeigsbaking? Med denne enkle metoden kan du lage din egen surdeigstarter og få glede av fantastisk, luftig bakst i lang tid fremover.

Surdeigstarteren fungerer som et levende miljø der melkesyrebakterier og gjærsopper samarbeider for å heve brødet ditt naturlig. Følg disse enkle stegene for å komme i gang!

Hva er en surdeigstarter?

En surdeigstarter er et naturlig gjærmiljø som består av vann, mel og bakterier fra omgivelsene. Melkesyrebakteriene i surdeigen skaper et surt miljø som beskytter mot uønskede bakterier, mens gjærsoppen hjelper brødet ditt med å heve seg ved å produsere karbondioksid (CO2). Med jevnlig mating kan du holde surdeigen din levende og klar til bruk i mange år.

Du trenger:

  • En beholder (gjerne glass eller plast)
  • Rørepinne eller skje
  • Vann
  • Mel (økologisk kan hjelpe i starten, men du må ikke)

Slik lager du surdeigstarter:

Dag 1:

  1. Bland første batch
    Ha 15 g mel og 15 g vann i en beholder. Rør godt sammen til det blir en tykk masse.
  2. La den stå
    Dekk beholderen med plastfolie (så tett inntil som mulig for å unngå tørr hinne på toppen) og sett den på et varmt, lunt sted(ikke nødvendigvis over 35°c). La stå i 10-14 timer.

Dag 2:

  1. Mate surdeigen
    Tilsett 15 g mel og 15 g vann til den eksisterende blandingen, og rør godt. Dekk igjen og sett tilbake på det lune stedet i nye 10-14 timer.

Dag 3-4:

  1. Gjenta prosessen
    Fortsett å mate surdeigen ved å tilsette 15 g mel og 15 g vann to ganger til, med 10-14 timers mellomrom.

Dag 5 og videre:

  1. Kast deler av surdeigen
    Surdeigen har begynt å boble. Kast overskytende av surdeigen til du sitter igjen med ca 30g surdeig. Tilsett 30 g mel og 30 g vann, rør godt, og la den stå på et lunt sted i 12-24 timer.
  2. Gjenta til den er aktiv
    Fortsett å mate surdeigen på samme måte til den blir fylt med bobler og viser tydelig aktivitet. Når surdeigen er aktiv og klar, kan du begynne å bruke den i baking!

Surdeigstarter som er klar

Bland surdeigen med så mye mel og vann du trenger til en oppskrift.

Skal du bruke for eksempel 300g surdeig i en oppskrift, kan du blande det du har i glasset med 150g vann og 150g mel. Da vil du ha 300g til baking og sitte igjen med nok til neste bakst. Du kan lese mer om klargjøring av surdeigstarter til bakst her.

Vedlikehold av surdeigen:

For å holde surdeigen din sunn og aktiv, må du mate den jevnlig. Hvis du oppbevarer surdeigen i romtemperatur, bør den mates daglig. Dette gjør surdeigen klar til bruk hele tiden. Om du baker sjeldnere, kan du oppbevare surdeigen i kjøleskapet. Her trenger den bare mating en gang i uken, noe som bremser gjæringsprosessen.

Her kan du se en surdeig som er boblende glad!

Leave a Kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv